|  Giriş Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle 
 
   
Tüm Köşe Yazıları

  

 


Çifte ateş...
Prof. Dr. Vahit Bıçak, piyasaya yeni çıkan "Suç Muhakemesi Hukuku" kitabında bugünü sanki önceden görmüş...
Devamı>>


İğfal kabiliyeti
Ceza Hukuku Profesörü ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Bıçak\'a dün bu soruyu yönelttiğimde şu ilginç tespitle söze başladı:
\"Bunlar insanlarımızın, her an her şey olabilir duygusuyla davrandığını gösteriyor...\"
Devamı>>


Ermeni meselesine ilişkin iki soru
Yasanın Fransız meclisinden geçtiği günlerde yayımlanan bir köşe yazısında Prof. Vahit Bıçak'ın "soykırım" konusuna ilişkin bir değerlendirmesi aktarılıyordu. Prof. Bıçak, biliyorsunuz, Türk Ceza Kanunu'nun yenilenmesi (2005) sürecinde görev alan akademisyenlerin başında geliyordu. Köşe yazısında tırnak içinde aktarılan bu açıklama şöyleydi: "TCK 76/c, 'Grubun, tamamen veya kısmen yok edilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması'nı da soykırım olarak nitelendiriyor. Yarın birileri çıkıp, 'Meseleyi gel senin yasalarınla çözelim, TCK'nın 76/c bendini esas alalım' dese ne olur?"
Devamı>>


Suçlu Toplum
Ceza Hukuku Profesörü Vahit Bıçak ile dün sohbet ederken söz aynı konuya geldi. Prof. Bıçak'ın da belirttiği gibi, bakanlık verilerine göre Türkiye'de yargıya her yıl 5 milyon dosya geliyor. Bunun üç milyonu yeni; 2 milyonu ise bir önceki yıldan devreden... Eğer bu hızla devam ederse, 10 yılda 30 milyon, 20 yılda atmış milyon, yani neredeyse nüfusun tamamı bir şekilde yargının karşısına çıkmış olacak. Prof. Dr. Bıçak bir adım daha atıp "80 yıllık ortalama ömründe toplum, 4 kez yargı karşısına çıkacak demektir" deyip ekledi: "Toplum devletle bir şekilde sürtüştürülüyor. Demek ki suç tanımında sorun var; onun değişmesi lazım. Reform olacaksa dosya azaltmasıyla değil, toplumun birlikte yaptığının suç olmaktan çıkarılmasıyla mümkündür."
Devamı>>


Bize göre soykırım
Bunlardan birine de Ceza Hukuku profesörü Vahit Bıçak dikkat çekti. 2005'te değişen Türk Ceza Kanunu'nun 76'ncı maddesinde sotkırım suçunun düzenlendiğini de anımsattı.
Devamı>>


Maganda Kurşunu Neden Engellenmiyor?
Hukuk, sosyoloji ve psikoloji alanının önde gelen
isimlerine sorduk. İşte konuya ilişkin kendi
pencerelerinden farklı görüşleri...
Devamı>>


Altıncı yılında Kürt açılımı - 2
6 yıl önceki buluşmada, o tarihte Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı olan Prof. Vahit Bıçak da yer almıştı. Halen Polis Akademisi"™nde öğretim üyesi olan Prof. Bıçak, söz konusu buluşmayı ve aradan geçen 6 yılı şöyle değerlendirdi:

"O dönemde, Türkiye"™nin insan hakları ve demokratikleşme odaklı bu temel sorununun çözüleceğine dair inanç ve olumlu bir beklenti vardı. Hükümet yeni bir hükümetti. Birçok şey yapmak istiyordu. Söylem ve eylem farkı yoktu. Söylemler, eyleme dönüştürülüyordu. Ama 6 yıl sonra, bugüne baktığımızda, o noktada, fazla bir ilerleme göremiyoruz. Bu çok üzücü bir gerçek. Demokratik açılım konusu, her yıl Ağustos ayında mutlaka gündemde oluyor. Ama sonuçları gördüğümüzde ve geriye baktığımızda, ben bunun bir halkla ilişkiler çalışması olduğunu düşünüyorum. Kamuoyundaki beklentileri karşılamak için, düzenli olarak tekrarlanan ve eyleme dönüşmeyen bir söylem. Çözüm için esaslı bir adım atılmadı. Söylemden eyleme geçilmedi.

2005"™teki bu buluşma umut doğurmuştu. Şairler, yazarlar, üst düzey bürokratlar, siyasiler bir araya gelmişti. Büyük bir heyecan vardı. O dönem, terör de yoktu. İnsan haklarını, en öncelikli konu yapmıştık. Ben her hafta, Van"™da, Diyarbakır"™da, sokaklarda, kahvehanelerde, insan hakları konusunda broşürler dağıtıyor, posterler asıyordum. Terör olmadan, biz çözüme ulaşılabileceğine dair bir umut vardı. Olumlu bir beklenti oluşmuştu. Ama zamanla, insan hakları reformları önce durdu, sonra da geriye gitmeye başladı. Otoriter anlayış gelmeye başladı. Umutlar kesildi ki terör yeniden başladı.

O dönem, 2004 yılında, AB ile de tam üyelik için müzakereler başlamıştı. Büyük bir dinamizm, heyecan vardı. Zaman içerisinde bunlar söndü. Reformlar durakladı. Söylemler, eyleme dönüşmedi. Ve geriye gidildi. Siyasette söylem ve eylem farklılığı olabilir ama bu denli büyük bir farklılık, normal değildir."
Devamı>>


\'Yumurta atmak da hak\'
Ceza Hukuku Profesörü Bıçak: Karanfil ve gül atmak kadar yumurta atmak da bir haktır
Devamı>>


Dolmabahçe\'de şiddet insanlık tanımadı
Bizzat polisleri eğiten Prof. Bıçak VATAN'a konuştu...
Devamı>>


Hoca"™dan tavsiye
POLİS Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku ögretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi"™nde 1996 yılından beri "Ceza Hukuku", "Ceza Muhakemesi Hukuku" ve "İnsan Hakları" dersleri, Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde ise "Delil Hukuku" dersi veren biri Prof. Dr. Vahit Bıçak.
Yetmez.
Yarı zamanlı veya misafir öğretim üyesi olarak da Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Slovenya"™nın Maribor Üniversitesi, Macaristan Polis Akademisi, New York City Üniversitesi, Fordham Üniversitesi"™nde ders vermiş Vahit Bıçak.
Yani...
Sözüne kulak verilmesi gereken biri.
Vatan Gazetesi"™nde Mine Şenocaklı ile yaptığı söyleşide diyor ki:
"Artan şiddet olaylarında Başbakan"™ın da payı var. Siyasetçilerin tahammülsüz, tahrik edici söylemleri şiddeti körüklüyor."
"Mesele karakolda değil, siyasi iradede bitiyor. Siyasi irade istemezse, cop da kullanılmaz, gaz da sıkılmaz."
"İzinsiz gösteri yapılıyor diye bir gruba müdahale söz konusu bile olamaz. Ama daha kötüsü polise verdiğimiz eğitimin boşa gittiğini görmek çok acı!"
"Türkiye"™de polis teşkilatı siyasi iradenin bütün etkilerine açık. Polislerin geleceği siyasi iradenin iki dudağı arasında."
* * *
Şu saptamaya da lütfen dikkat:
"Siyasetçi bir meydan mitingi düzenliyor, meydan mitinginde kitlelerle sadece söz yoluyla iletişime girmiyor, aynı zamanda objeler kullanıyor. Dinleyicilere karanfil, gül, çiçek atıyor. Dolayısıyla nedir bu? Bir sevgi gösterisidir. Sempati kazanmaya çalışıyor. Karanfil, gül atarak muhatabına bir mesaj veriyor. Aslında gül de tehlikeli; yani dikeni veya sapı insanın gözüne gelebilir, kişinin yaralanmasına neden olabilir."
Dolayısıyla...
"Onadığımız davranışı sadece sözle değil, objelerle gösterebiliyorsak, onamadığımız davranışları da objelerle gösterebilmemiz lazım" diyor Prof. Bıçak.
Elbette "obje" seçerken dikkatli olmak gerekli.
Vahit Bıçak"™ın tavsiyesi:
"Yumuşak bir şey."
Devamı>>




Aşırı Cezalandırma Eğilimi | 3436 Okunma
 Prof.Dr. Vahit BIÇAK
  » Üye Girişi
Kullanıcı adı  :
Şifre  :
Şifremi Unuttum | Üye Kaydı

  » Yayınlanmış Kitaplar
  » Ziyaretçi Defteri
Hakan
Güzel bir içeriğe sahip, emeğe geçenlere başarılar dileğiyle......
Bünyamin Coşkun
Sevgili Vahit Hocam; bir türlü biraraya gelemedik, bari sayfana gözatayım dedim. Her fırsatta takip etmeye çalışıp, eserlerini ve proglam...
Dursun Kaya
hocam siteniz mükemmel üstü çok güzel olmuş,Cenabı allah başarılarınızın devamını nasip etsin selamlar ...
zafer yıldız
Başarılarınızın devamını dilerim... ...
bager çakmak
sayın hocam; yazılarınızı elimden geldiğince takip ediyorum.Türkiyeniin demokratik gelişimine yazılarınızla oldukça büyük katkılar sağlıy...
hessam
merheba vahit bey ben iranda yasiorum ve tehran uni da hukuk okhiyorum sizi taniyorum ve chok chok seviyorum bana email send edin.ben sizi...
Dr. Özcan Güngör
Degerli Hocam, Sizinle tanışmış olmaktan son derece mutlu oldum.ABD'de bu kadar kısa surede güzel ilişkiler kurmak ve geliştirmek de her hu...
yurtsever tamtekin
hocam umarım iyisinizdir gerçi güzel haberlerinizi alıyoruz her şey gönlünüzce olsun ...
  » Anketler
Ceza Genel Hukuku final sınav yöntemi hangisi olmalı?
konu anlatımı
olay çözümü
boşluk doldurma
doğru yanlış
çoktan seçmeli test
hepsinden karışık
farketmez

Sonuçlari Göster
Geçmiş Anketler
  » Bilgilendirme

Bıçak Hukuk Bürosu Web Sitesi Yenilendi!
15.12.2011 11:26:00

Bıçak Hukuk Bürosu Web Sitesi Yenilendi!

www.bicakhukuk.com

...
Yeni tasarımı ile...
21.02.2008 01:32:00

Yeni tasarımı ile vahitbicak.com yayın hayatına devam etmektedir....

  » İstatistikler
Toplam Üye: 484
Toplam Tıklama: 363,168
Toplam Ziyaretçi: 356,908
Toplam Fotoğraf: 50
Toplam Etkinlik: 2
Toplam Yorum: 17
Deftere Yazilan Mesaj: 117
Toplam Haber Sayisi: 537
Online Üye: 0
Online Ziyaretçi: 1
  » Facebook


VahitBicak.Com Prof. Dr. Vahit BIÇAK 'ın kişisel web sitesidir. Bu web sitesinde yer alan
çalışmaların, yazıların, makalelerin her hakkı saklıdır. Ancak kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Her Hakkı Mahfuzdur
© 2008 - vbicak@vahitbicak.com